Hoi, ik ben Jessica

Ik ben geboren in Amsterdam (1981) en woon met manlief en onze twee prachtige kinderen sinds 2017 in IJmuiden. Als klein meisje scharrelde ik al, samen met onze kippen, door de moestuin van mijn moeder. Toen we op school onze eigen schooltuintjes kregen vond ik dat helemaal één groot feest. Later nam mijn werk veel verschillende wendingen, maar buiten werken in de natuur, met mensen of met dieren, dat bleef een rode draad.

Toen ik eind 2020 met mijn buuf het idee van een buurttuin bij de gemeente neerlegde, ging alles opeens in een sneltreinvaart. Maart 2021 ging de eerste schop in de grond en samen met heel wat buren bestieren we inmiddels een aantal jaar een prachtige buurttuin. Niet alleen fijn omdat we in de zomer bijna alleen maar vanuit de tuin eten of omdat het fantastisch is om uit al die zaadjes hele planten te zien ontstaan of omdat het super leerzaam is voor alle kinderen die mee gaan helpen waar dat kan. 

Het is ook nog eens erg leuk dat er een hele gezellige community in de buurt is ontstaan. Dat heeft eigenlijk iedere wijk nodig toch? En zo ontstond stichting Wortels enzo. Met deze stichting begeleiden we andere buurtinitiatieven met het neerzetten van een fijne buurttuin waarin alle buurtbewoners zelf bepalen hoe deze eruit ziet zodat het echt een tuin van hen zelf wordt.
In onze buurttuin mis ik vaak de tijd voor de kinderen. We hebben het al zo druk met alles wat er gedaan moet worden dat echt les geven met aandacht er te vaak bij in schiet en dat vind ik echt ontzettend jammer! Daarom ben ik de opleiding gaan volgen bij het IVN, Velt en 'gezond leren eten' tot moestuincoach. Want de moestuin is én blijft de beste leerplek. En gek genoeg zijn er nog veel te veel kinderen die niet weten waar hun eten vandaan komt. Laat staan dat ze de verwondering hebben meegemaakt van een klein zaadje dat je in de grond stopt die je maanden later een zak vol met bonen bezorgd. Daarbij zijn er heel veel kinderen die veel beter buiten leren dan in een lokaal én tijdens de moestuinles worden allerlei leerdoelen vanuit de school meegenomen. Ik zou daarom echt alle scholen aanraden om te starten met een schooltuin!

Mijn werkleven tot nu toe

Voordat ik de doorstart maakte naar 'groene verbinder' heb ik een heleboel andere dingen gedaan die allemaal op een bepaalde wijze toch echt passen in het plaatje van 'groene verbinder'. Zo werkte ik vanaf mijn 14e jaar in de horeca waarbij ik allerlei functies heb gehad. Van een cateringbedrijf in de keuken tot in de bruine kroeg achter de bar, alles kwam voorbij. In de kroeg leerde ik contact te leggen met allerlei soorten mensen, in de keuken en op de Hogere Hotelschool leerde ik vooral koken. Beide gebruik ik nog steeds, ook bij de moestuinlessen.

Iets later tijdens mijn studententijd leidde ik jarenlang kinder/jongerenkampen. Creatief omgaan met kinderen en het aansturen van een heel leidingteam zijn zeker hoogtepunten uit die periode.

Tijdens mijn opleiding Vrije Tijdsmanagement leerde ik evenementen te organiseren. Ik deed dat toentertijd met culturele feestjes in de Bitterzoet, nu doen we dat met groene buurt bijeenkomsten.

Ik reisde naar Thailand in 2005, want ik wilde meer met en in de natuur doen. Daar werkte ik in een opvang voor inheemse wilde dieren. Daar werd het me nog duidelijker hoe onwetend de meeste mensen met onze prachtige natuur omgaan en dat terwijl wij er zelf van en in leven, het is ons huis. Dat kan toch anders? Educatie is wat mij betreft echt heel belangrijk in deze.

Na terugkomst startte ik met werken op een hondencrèche want ik kon mezelf inmiddels niet zo goed meer voorstellen op kantoor. Ik volgde een coachopleiding en sloot me aan bij de Light coach. Samen met Light Coach Daan Prudon richtte ik Light Events op. We gingen langs festivals, studiekeuze dagen en bedrijven waar we korte krachtige coachgesprekken met mensen voerden. Daarnaast werkte ik veel met buitensport bedrijven samen. Zo was ik verbonden aan FAUN waar ik als trainer communicatie trainingen begeleidde midden in de Franse Ardennen en bij buitensport bedrijven Dynamique en Goesting begeleidde ik team dagen, bijna altijd ergens buiten in een bos of op het strand.

Rond deze tijd startte ik ook mijn coach praktijk en begon ik bij de school voor Zijnsoriëntatie aan de drie jarige Zijnstraining. Ik wilde een verdiepingsslag maken met mijn coaching en op persoonlijk gebied en deze prachtige benadering paste helemaal bij mij. Ik besloot de 3 jarige leraren opleiding ook te doen en startte mijn praktijk waarin ik verschillende begeleidingstrajecten en cursussen aanbood. Bij Zijnsoriëntatie gaat het over precies blijven bij hoe het is. En als je precies 'hier' blijft dan rust je in Zijn en merk je pas echt op dat je altijd al in verbinding bent met alles om je heen. Je stapt uit je dagelijkse manier van (over)leven waarin je altijd maar op weg bent van a naar beter. Als je vanuit rusten Zijn het contact met een ander aangaat, dan heb je een heel ander gesprek en ben je vrij van je overlevingsstrategieën en heb je echt open contact. In deze periode praktiseerde ik ook fanatiek Wing Tjun (Kung Fu) en gaf daarin ook les. Zijnsoriëntatie en Wing Tjun sloot fantastisch op elkaar aan. Wat ik bij Zijnsoriëntatie leerde op het gebied van psychologie en Boeddhisme, brachten we in de praktijk bij Wing Tjun, echt een hele mooie en fantastisch goeie combinatie.

In de Zijnsgeoriënteerde gemeenschap werken we inmiddels een aantal jaar met Holacratie: een manier van werken die uitgaat van een gedragen geheel door de hele groep. (hier lees je meer over deze methode) Deze organisatie stijl hebben we ook meegenomen in de trainingen/workshops die we aanbieden vanuit Stichting Wortels enzo. Verbinding staat hier op één en iedereen draagt de organisatie vanuit zijn/haar eigen kracht en inspiratie. Dit zorgt voor betrokkenheid van iedereen die meedoet: iedereen doet immers wat ze echt graag doen en wat ze goed kunnen en dat geeft dikke vette lol in je 'werk'.

Het leek soms van hot naar her te gaan in mijn carrière, en toch neem ik van alles wat mee naar het werk dat ik nu doe en ben ik meer dan ooit op mijn plek als 'groene verbinder'. De combinatie van werken vanuit de stichting én als moestuincoach vind ik echt één groot feest!

Opleidingen:
IVN/Velt/Gezond leren eten - Moestuincoach (2023)
School voor Zijnsoriëntatie - Zijnstraining + Lerarenopleiding (2011-2017)
Alba Academie - Coachopleiding (2009)
Hogeschool InHolland Diemen- Vrijetijdsmanagement (2001-2005)
Hogere Hotelschool Den Haag - (niet afgerond) (1999-2001)
HLZ Amsterdam - HAVO (1993-1999)

Vrijwilligerswerk:
Stichting Wortels enzo - Oprichter en Voorzitter (2022 - heden)
AKC - (hoofd) leider kinder-en jongerenkampen (2003- 2013)
Wildlife Friends Foundation Thailand - medewerker dierenverzorging (2005)