Schooltuinen

Ieder kind een schooltuin

Wist je dat heel erg veel kinderen en soms zelfs ook volwassen mensen, niet weten waar hun eten vandaan komt en hoe het groeit? Dat is best gek toch? Het zijn onze eerste levens behoeftes en merendeel van ons weet niet hoe we die zelf moeten verbouwen. En dat terwijl het zo ontzettend leuk is om te doen. We zien kinderen in de moestuin vaak helemaal opleven en eten opeens de meest gekke groentes terwijl ze die thuis op hun bord eerst gewoon lieten staan. 

Dat is al één meegenomen voordeel van een schooltuin. Maar is het niet ook de basis van ons leven? Hoe je je eigen groenten en fruit verbouwd? Het lijkt bijna iets magisch; je stopt een klein zaadje in de grond en maanden later oogst je de lekkerste tomaten. Wat is daar allemaal voor nodig? En waarom is het zo belangrijk dat we samen met de natuur werken (het bodemleven, de bijen en hommels, de vogels). Er is zo ontzettend veel te ontdekken in en te leren van de moestuin dat ik het hele jaar door lessen kan verzorgen voor jong en oud. 

Hoe start ik een (school) moestuin?

De plek

Er zijn veel verschillende plekken waar je een schooltuin kunt starten. Heb je een groot schoolplein en is er een plek waar ten minste 6 uur zon per dag komt? Dan kan het gewoon op het schoolplein! Let er dan wel op dat het niet naast een voetbal/basketbalveldje ligt ivm overvliegende ballen.

Is er geen ruimte op het schoolplein? Er zijn scholen die een plek hebben gemaakt op het dak. Dus kijk eens wat daar de mogelijkheden zijn. Een andere mogelijkheid is een dichtbij gelegen buurttuin of kijk eens of er een andere plek is in de buurt waar 6 uur zon per dag is. De gemeente is soms welwillend voor het opnieuw invullen van de openbare ruimte. Zeker als het gaat om een plek die op verschillende manieren een bijdrage levert aan de maatschappij (educatie/verbinding/biodiversiteit). 

De lessen

Als je de locatie hebt gekozen is het tijd voor het schrijven van een plan. Welke kinderen op school krijgen les? Wat moet daarin vooral naar voren komen? Wat is belangrijk voor jullie als school? Gaan jullie dat zelf doen of besteden jullie de lessen uit aan een moestuincoach? 
Het voordeel van de lessen zelf in beheer nemen is dat je geen kosten kwijt bent aan een extra persoon die de lessen over neemt. 
De voordelen van het inhuren van een moestuincoach zijn:

  • Er wordt een heel zaai- en oogstplan op maat gemaakt
  • De kinderen worden met veel enthousiasme in contact gebracht met de natuur
  • Goede kennis en kunde van het houden van een moestuin en die weten over te brengen
  • De meestal al overvraagde leerkracht van school heeft even een momentje rust
  • Er zijn subsidies die kunnen bijdragen aan het inhuren van een moestuincoach (kijk eens bij het IVN of bij jong leren eten)

Ik geef ieder jaar les op 2 verschillende scholen. Heb je interesse? Neem vooral contact met me op!
Heb ik geen plek meer voor een nieuwe school? Dan kan ik je mogelijk doorverwijzen naar één van mijn enthousiaste collega's.